StretchFR_51459594_63218194_electricity_01-1200x650px

VLAMBOOGRISICO BEPALEN VOOR DE JUISTE BESCHERMING

Een van de meest voorkomende vragen die we van onze klanten krijgen, is hoe moeilijk het is om het risico van een vlamboog te bepalen. Dat wil zeggen, hoe sterk de vlamboog zal zijn als hij zich voordoet en hoe waarschijnlijk het is dat hij zich voordoet. In dit artikel presenteer ik twee verschillende methoden voor het kwantificeren van het risico op een vlamboog en geef ik aan wanneer elke methode moet worden gebruikt.

 

Twee methoden: berekenen of schatten


Om het probleem van het bepalen van de potentiële thermische vlamboogenergie op te lossen, zijn er verschillende normen en methoden ontwikkeld. NFPA 70E is de Amerikaanse norm voor “Elektrische veiligheid op de werkplek”. Deze uitgebreide norm behandelt veel aspecten van elektrische werkzaamheden, waaronder het gebruik van de IEEE 584:2018-methode om de thermische vlamboogenergie te berekenen. De methode wordt in de volksmond de 'Open Arc test' genoemd, maar kan zelfs in gesloten ruimtes worden toegepast. Daarnaast bevat NFPA 70E ook een methode, NFPA 70E 130.7, om de potentiële vlamboogenergie te schatten.

 

DGUV-I 203-077 is de Duitse norm die overeenkomt met NFPA 70E in Europa en biedt ondersteuning voor het uitvoeren van risicobeoordelingen en het berekenen van thermische vlamboogenergie. De norm, die vaak de 'Box-test' wordt genoemd, bevat ook de BGI/GUV-I 5188 methode om deze energie te berekenen.

 

Hieronder geef ik een korte beschrijving van elk type methode en hoe ze je kunnen helpen bij het bepalen van het risico op vlambogen. De methoden verschillen in die zin dat het ene type is gebaseerd op het berekenen van het risico, terwijl het andere type richtlijnen geeft voor het beoordelen en inschatten van het risico.

 

Berekenen - Incidenten-energieanalyse binnen IEEE 1584: 2018 of BGI/GUV-I 5188

De methodes IEEE 1584: 2018 en BGI/GUV-I 5188 bieden richtlijnen voor het berekenen van de potentiële thermische vlamboogenergie die vrijkomt wanneer een vlamboog wordt geactiveerd. Beide methoden houden rekening met verschillende belangrijke parameters, waaronder spanning, kortsluitstroom, schakeltijd, apparatuurconfiguratie, werkafstand en of de vlamboog optreedt in een open of gesloten gebied.

 

Door de waarden van deze parameters in te voeren in de vergelijkingen beschreven in IEEE 1584:2018 en BGI/GUV-I 5188, kun je de thermische vlamboogenergie kwantificeren en de afstand van de vlamboog berekenen waar de energie gelijk is aan of groter is dan een bepaalde waarde. Dit geeft je een waarde van de thermische vlamboogenergie die kan optreden op je verwachte werkafstand - en stelt je in staat om de afstand van de vlamboog te bepalen waarbinnen er een risico is op brandwonden, de zogenaamde Arc Flash Boundary.

 

Schatting - Arc Flash PPE Categorie methode binnen NFPA 70E

NFPA 70E biedt u concrete hulpmiddelen om de potentiële thermische vlamboogenergie in een elektrische installatie te schatten. Dit type beoordeling houdt in dat u uw installatie vergelijkt met andere typen installaties en een aanbeveling doet over welke PPE-categorie van vlamboogbeveiliging u moet kiezen.

 

Een cruciaal onderdeel is het inschatten van de incidentenergieniveaus die optreden als een vlamboog zich voordoet, het beoordelen van het vlamboogbereik en het evalueren van de waarschijnlijkheid en ernst van potentiële schade.

 

Er zijn ook matrices ontwikkeld - onder andere door ESTI in Zwitserland en enkele toonaangevende bedrijven - om snel de thermische vlamboogenergie in een faciliteit in te schatten en uw beschermingsmiddelen hierop af te stemmen met een gespecificeerde veiligheidsmarge.

 

Welke methode is de beste?

De berekeningsmethode is nauwkeuriger en daarom de beste methode. Een van de grote voordelen van het berekenen van je vlamboogrisico is dat je dan nauwkeuriger je beschermingsniveau kunt kiezen en dus een comfortabeler en kosteneffectiever systeem van beschermende kleding kunt krijgen.

 

De beoordelingsmethode wordt vooral gebruikt als het vlamboogrisico niet is bepaald. Als een elektricien bijvoorbeeld op een locatie komt waar het risico niet is berekend, kan hij of zij een risicobeoordeling uitvoeren volgens NFPA 70E en de bescherming dienovereenkomstig aanpassen.

 

Een nadeel van deze methode is dat ze onzekerder is dan de berekeningsmethode en er daarom toe kan leiden dat de gebruiker voor de zekerheid onnodig dikke en zware kleding draagt. De schattingsmethode is echter duidelijk veel beter dan het risico nemen en niets doen.

 

Door de procedures te volgen die worden beschreven in NFPA 70E en DGUV-I 203-077, kunt u berekenen en schatten om het risico op vlambogen te beheersen - en daarmee een veiligere werkomgeving bevorderen.

Christian_Kreisel-365x365px

Tranemo Safety Expert

CHRISTIAN KREISEL